Kategorie
Rodzaj
Serwety
Cena regularna:
10,99 zł brutto
Cena regularna:
9,99 zł brutto
Zalety produktów jednorazowego użytku
W obecnym świecie trudno wymienić branżę, w której nie wykorzystywano by produktów jednorazowych. Medycyna, przemysł, kosmetyka, transport, gastronomia i wiele innych branż może funkcjonować dzięki takim produktom. Decydują o tym nie tylko względy estetyki czy wygody, ale również higieny i bezpieczeństwa. To szczególnie ważne w branży medycznej (sterylne fartuchy jednorazowe, rękawiczki, maski, wszelkiego rodzaju akcesoria medyczne itp) czy kosmetycznej, gdzie wykorzystywane są w szeregu zabiegach pielęgnacyjnych (odzież jednorazowa, prześcieradła, szlafroki itp).
Artykuły jednorazowe – przyjazne środowisku.
Większość artykułów jednorazowych powstaje z wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu –to główny atut tych produktów. Co ciekawe powstają one również z produktów organicznych – nie tak dawno głośno było o młynarzu, który w obliczu bankructwa rodzinnego młyna, opatentował metodę produkcji naczyń jednorazowych ze sprasowanych otrąb. Niesamowite jest to, że takie „naczynia” po konsumpcji można po prostu … schrupać!
Inny przykład można zaobserwować już na oddziałach szpitalnych, gdzie sporo naczyń (na przykład tzw: „nerki”, czy „kaczki”) jest wykonanych nie z metalu, a z masy papierowej, której technologia wytwarzania zapewnia ich czasową nieprzemakalność, a jednocześnie prosty rozkład do zupełnie naturalnych odpadów.
Co prawda trudno sobie wyobrazić konsumowanie np.: stringów jednorazowych po zabiegu kosmetycznym, jednak powyższe przykłady pokazują jak wielki potencjał drzemie w tym segmencie rynku i jak bardzo zaskakujące mogą okazać się pomysły przedsiębiorczych ludzi.
Podsumowując - istotną zaletą tego typu produktów jest przyjazny dla środowiska sposób utylizacji – zdecydowana większość artykułów jednorazowych wykonana jest materiałów biodegradowalnych, co przyczynia się do ich powszechnego stosowania.
Jednorazowe nie znaczy gorsze.
Słowo „jednorazowe” ma zwykle pejoratywne konotacje – kojarzy się głównie z niską trwałością czy też marną jakością. Przekornie, właśnie te wady stanowią o sile produktów jednorazowych – ich produkcja nie jest nastawiona na spełnianie rygorystycznych norm (wyjątek stanowią produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością czy też medyczne, które muszą być sterylne). Dzięki temu, że ich produkcja nie jest kosztowna, znajdują one tak szerokie zastosowanie.